[searchandfilter id="149"]

online vergaderen is slim bij slecht weer

Waarom de weg op? Zet je webcam aan!

Binnen online vergaderen, lekker warm aan de tafel in de huiskamer. Buiten is het wit. Prachtig die sneeuw! Wij hebben ervan genoten dit weekend! Heerlijk lang wandelen in het bos!

Vandaag wordt op alle media uitgebreid gewaarschuwd voor drukte en gevaar op de weg. Niet voor mij, ik ga zo op mijn gemak online vergaderen met een collega.

Code rood werd net zelfs afgegeven! Terecht: sneeuwval en gladheid brengen nu eenmaal kans op schade, letsel of overlast. Met z’n allen in de trein is ook geen oplossing: veel treinen rijden niet.

Ik werk nu al zoveel jaar online dat ik haast vergeet dat dit voor veel mensen nog helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ik heb net overleg gehad met een collega. We zijn samen producten aan het testen voor een klant die online verkoopgesprekken wil gaan doen. Als wij samenwerken is de standaard dat we elkaar online ontmoeten. Inloggen, webcam aan en overleggen maar. Kopje koffie erbij, even bijkletsen of soms hup, gelijk aan de slag. Als we al live afspreken -en dat doen we zeker op zijn tijd!- moeten we dat er duidelijk bij zetten in onze agenda, anders zit één van de twee toch vrolijk achter de computer te wachten.

We verbaasden ons net alletwee weer over alle mensen die stug dagelijks door weer en wind de weg op gaan. Er is gewoon zoveel mogelijk met online werken! Video vergaderen, online meetings, virtual rooms, videocalling etc. Het kan zoveel slimmer! Op de één of andere manier komt het gebruik van online beeldcommunicatie in Nederland maar langzaam van de grond. Het Nieuwe Werken ontwikkelt zich maar mondjesmaat. In de USA, Canada en Australië zijn de tools die wij hier gebruiken voor veel organisaties al dagelijkse kost.

Online vergaderen

Online vergaderen is in feite een vorm van online beeldcommunicatie. Het meest bekende voorbeeld van online beeldcommunicatie is Skype. Of misschien wel Facetime inmiddels. Zowel Skype als Facetime zijn ontwikkeld voor persoonlijk gebruik, bij voorkeur om één op één met iemand te communiceren. Voor zakelijk wil je met meer mensen tegelijk kunnen communiceren: er moeten meerdere videostreams tegelijk open kunnen staan. Je wilt samen documenten in kunnen zien, je scherm delen of een presentatie kunnen laten zien. De essentie van online beeldcommunicatie is dat je de camera gebruikt via internet. Dat de ander jou kan zien -en jij de ander- maakt een groot verschil in hoe je het gesprek beleeft.  Gezichtsuitdrukking en, een knipoog of even zwaaien: het brengt je dichter bij elkaar. Hoe belangrijk is dat bij samenwerken in een team?!

Gratis of professionele tools voor online vergaderen

Gratis tools als (bijv. Google Hangouts) kunnen vaak al aan een behoefte voldoen. Er is altijd een afbreukrisico: het liefst wil je dat alles vlot en ‘zonder gedoe’ verloopt. Zeker als je extern communiceert, met klanten: het afbreukrisico is dan hoog. Voor professionele tools schaf je een licentie aan. Prijzen verschillen nogal, voor welke technologie of platform je kiest hangt af van meerder punten, hieronder wat voorbeelden:

  • het doel waar je het voor wilt gebruiken (bijvoorbeeld: online vergaderen of trainen)
  • wat wil je in de toekomst (bijvoorbeeld: uitbreiden naar videovergaderen)
  • met wie wil je overleggen (bijvoorbeeld: intern in de organisatie of ook daarbuiten)
  • wat is de technologische context van je bedrijf (bijvoorbeeld: Skype for Business werkt goed in combinatie met Office 365, daarbuiten is lastiger)
  • hoe is je digivaardigheid (hoe makkelijk maak je je nieuwe digitale tools eigen?)

Laat je goed voorlichten wat bij jou past! Niet alleen zijn -uiteraard- de kosten van platform en licentie van belang, je stopt daarna ook tijd en energie in de implementatie. Het belangrijkste is dat de toepassing beantwoordt aan de behoefte specifiek in jouw organisatie: dan kies je zeker voor een slimme en duurzame investering!

Meer lezen over tools voor online vergaderen doe je hier.NIEUWSBRIEF

We hebben regelmatig voordelige aanbiedingen. Schrijf je in en ontvang de aanbiedingen automatisch.

CONTACT

Bezoekadres: Beankick Botnische Golf 9A 3446 CN Woerden T +31 (0)348 712431 M +31 (0)6 38 538 917 E info@beankick.nl KvK: 63847876 Nassaukade 45 3441 AC Woerden